15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia îşi caută locul în NATO

România îşi caută locul în NATO

Ţara noastră speră să obţină un rol mai important în regiune după summit-ul NATO.

România, cândva codaşă între foştii aliaţi ai URSS, în procesul de aderare la UE şi NATO, speră că summit-ul Alianţei, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 2-4 aprilie, va aduce ţării un rol mai important în sud-estul Europei, comentează Reuters.

Preşedintele Traian Băsescu a depus eforturi consistente pentru ca toţi cei 26 de membri ai Alianţei să-şi îndrepte atenţia spre chestiunile de securitate din zona Mării Negre şi a Balcanilor, susţinând aspiraţiile de aderare ale ţărilor din regiune. Până acum, eforturile României de a deveni o portavoce pentru regiune nu aduseseră rezultatele scontate. Ea a devenit izolată în decizia de a susţine Serbia şi nu a reuşit să convingă Republica Moldova să urmeze o cale prooccidentală, comentează Reuters.

Însă, diplomaţii spun că decizia NATO de a organiza summit-ul (cel mai mare din istoria Alianţei) la Bucureşti este un semn că România a reuşit în demersurile sale de a concentra atenţia politicilor NATO pe chestiunile de securitate din regiune.

„Faptul că summit-ul are loc în România, un membru relativ nou al Alianţei, reflectă două lucruri. Este văzută ca un jucător serios în ceea ce priveşte capacităţile. De asemenea, este o recunoaştere că această regiune pune probleme de securitate. Acesta este mesajul pe care preşedintele român şi alţii l-au spus clar“, a susţinut un diplomat de la Bucureşti.

Susţinere pentru extinderea NATO

 

Reuters notează că la summit vor participa, printre alţii, George W. Bush, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer şi Vladimir Putin. România a aderat la NATO în 2004 şi a devenit membru UE anul trecut, fiind o susţinătoare a misiunii Alianţei în Irak, Afganistan. În afară de Slovenia, România şi Bulgaria sunt singurii foşti aliaţi ai URSS din Balcani şi regiunea Mării Negre care fac parte şi din NATO, şi din UE.

Pe agenda summit-ului figurează posibilitatea oferirii invitaţiilor de aderare Croaţiei şi Albaniei, poate şi Macedoniei, dacă aceasta va reuşi să rezolve până la summit disputa cu Grecia pe tema numelui. Membrii NATO vor mai discuta dacă Georgia şi Ucraina vor fi incluse în Planul de Acţiuni pentru Aderare, pasul decisiv către integrare. Toate aceste state sunt susţinute de România. „Dorim să existe un proces democratic în această regiune, fie că este vorba despre Balcani sau Marea Neagră, acţiuni pentru consolidarea parteneriatelor cu structuri care includ România, în acest caz fiind vorba de NATO“, le-a spus Băsescu jurnaliştilor străini, săptămâna trecută.

Interes pe piaţa energiei

România mai speră în discuţii legate de eventuale acţiuni suplimentare ale Alianţei pentru contracararea potenţialelor ameninţări în ceea ce priveşte securitatea în domeniul energiei. Ţara noastră doreşte să devină un exportator major de energie către Europa de sud-est în următoarele decenii, având în vedere că dispune de cărbune şi gaze naturale, precum şi de energie nucleară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII